Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Vandaag een prachtige emotionele film. Ik twijfelde of ik hem moest benoemen in Movie Monday. Niet omdat hij niet de moeite waard is maar omdat het zo’n enorm heftige film is. Maar ik wil hem toch met jullie delen omdat ik vind dat je hem gezien moet hebben. 

12 years a slave (2013)

image

Als je hier klikt kom je op de IMDb site waar je ook de trailer kunt zien.

*

Hoofdrolspelers: Chiwetel Ejiofor, Michael K. Williams en Michael Fassbender / Genre: biografie, drama, historisch / Speelduur: 134 minuten

 

Gebaseerd op het verhaal van Solomon Northup

Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) leeft in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York.

Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden van het land. Hij vecht niet alleen om te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden.

Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van slaveneigenaar Edwin Epps (Michael Fassbender) en onverwachte vriendelijkheid. Na 12 jaar ontmoet hij de Canadees Samuel Bass (Brad Pitt) die zijn leven voorgoed verandert. (bol.com)

1 12 years

We gaan terug naar de 19e eeuw, New York, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) woont daar met zijn gezin en leeft als vrije zwarte man. Wanneer hij 2 vriendelijke heren ontmoet die hem een baan in Washington aanbieden wordt hij door hen in de val gelokt en vervolgens als slaaf verkocht in het zuiden van het land. Hij doet er alles aan om aan te geven dat hij een vrije zwarte man is maar het mag niet baten. Een lange lijdensweg begint. Hij komt in handen van verschillende meesters. De ene slaveneigenaar (Paul Dano) is nog wreder, slechter en onmenselijker dan de andere (Cumberbatch). Bij de laatste en meest gruwelijke meester Edwin Epps (Michael Fassbender), verblijft hij het langste. Tot hij op een dag, na 12 jaar, de Canadees Samuel Bass (Brad Pitt) ontmoet. Deze Samuel zal hem zijn leven terug geven als vrije zwarte man.

2 12-years-a-slave

Allereerst vind ik het bijna ongelofelijk dat deze film is gebaseerd op een waar gebeurt verhaal. Wat een gruwel! Hoe is het mogelijk dat wij mensen zo met elkaar omgingen. Deze film is geregisseerd door Steve McQueen bekend van Shame en Hunger. Hij richt zich met name op de emotie in deze film. Wat prima werkt want je leeft direct mee met de hoofdpersoon. De regisseur gaat de gruwel van de slavernij niet uit de weg. Wat resulteert in een groot aantal zeer zware scenes waar ik bijna niet naar kon kijken. Er is er een die ik niet snel zal vergeten. Niet alleen de zweepslagen worden in beeld gebracht ook de geestelijke/psychologische mishandeling door een zeer onvriendelijke meesteres doen de rillingen over je lijf lopen. De film bevat uitstekende acteurs. Ze spelen hun rol uitmuntend. Niet zo gek dat de film 3 Oscars heeft gewonnen. Er is alleen een kleine aanmerking… Solomon wordt in die 12 jaar geen dag ouder. Dat is het enige wat ik een beetje vreemd vind. Maar goed waar hebben we het over. Ondanks dat ik er bijna niet naar kon kijken vanwege het verhaal heb ik genoten van de film. Technisch gezien zat ie perfect in elkaar. Mooie shots, prachtige omgeving en natuur wat het voor mij een beetje dubbel maakt om te roepen dat ik de film fantastisch vond. Maar ik doe het wel. Hij is absoluut de moeite waard. Ga hem kijken maar hou er rekening mee dat je af en toe een enorm brok in je keel moet wegslikken, een halve doos tissues nodig hebt en je mascara uiteindelijk toch op je wangen eindigt (dat laatste geldt niet voor de heren natuurlijk 😉

3 12-years-a-slave1

IMDb rating: 8,3 / Mijn rating: 8,5

4 12-years-a-slave-195 12-years-a-slave-movie-poster-5

 

 

 

Hebben jullie deze film al gezien? En waren jullie ook zo onder de indruk?

7 gedachtes over “Movie Monday # 4 – ’12 Years a Slave’

 1. Rosie schreef:

  Een vriendin van mij heeft ‘m ook gezien en vond de film erg mooi.. Indrukwekkend en heftig idd maar ook echt heel goed. Voor mij is dit helaas echt geen film, zou me er nog maanden naar om voelen. Bah, emotioneel wrak dat ik ben ;p!

  liefs Rosie

  Like

 2. edithmeijer schreef:

  Ik heb deze film helaas nog niet gezien, maar wil hem zeker gaan kijken!

  Like

 3. svenja schreef:

  Ik heb niet alles gelezen, bang voor spoilers hihi. Maar dit lijkt me echt een gave/mooie/ontroerende film!

  Like

 4. De Dotties schreef:

  Deze film staat zeker en vast op mijn lijstje om te kijken!

  Like

 5. Anne Solveig schreef:

  12 years of a slave wil ik zo graag zien!

  Like

 6. Karin schreef:

  Hoi Daantje, wat een gaaf blog heb je zeg, ben inmiddels aan het lezen geslagen! 😉 Ik heb deze film ook gezien… inderdaad grandioos acteerspel, heftig verhaal. In mijn geval een film waar ik echt een paar dagen last van had, ook door die ene scene die ik niet van mijn netvlies afkreeg. Voor hem eindigt het na 12 jaar… voor dat meisje….. pff 😦
  groetjes, Karin

  Like

  1. Hi Karin, dank voor je leuke reactie. Tja die ene scene. Afschuwelijk. Ik moet er nog wel eens aandenken. Gruwelijk… hoe wreed kan een mens zijn…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: