Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Dit boek kocht ik omdat ik eens een keer iets heel anders wilde. Ik weet ook niet precies in welk genre dit boek behoort. Een bijzondere titel voor een bijzonder boek. Maar zou dit iets zijn? Lees je met me mee?

foto 3

Uitgever: A.W. Bruna / categorie: roman / aantal pagina’s: 271

‘Een Klein Beetje Geweldig’  

Dawn French

Iedereen heeft een hekel aan de perfecte familie. Dus je gaat zeker van de familie Battles houden. Mo wordt binnenkort vijftig en dat begint ze te merken aan de onwelkome en oncomfortabele waarheden die steeds duidelijker worden: 

– Ze begrijpt niets van haar pubers, wat lichtelijk gênant is als je zelf psycholoog bent. 
– Ze begint grijs te worden, ook aan de binnenkant. 
– Haar gezicht is in verval en schrikt kinderen af. 

Dochterlief Dora wordt binnenkort achttien… En wordt lichtelijk agressief van iedereen die haar ergert, vooral van haar onuitstaanbare, vroegrijpe, intelligente, jongere broer Peter, die een chronische obsessie voor Oscar Wilde heeft. En dan is pap er ook nog… die, nou ja, gewoon een vader is. O ja en de hond, Poo genaamd. Een klein beetje geweldig is het verhaal van een modern gezin, waarin iedereen in zijn eigen luchtbel leeft en op een crisis afstevent.

foto 6

Dit boek gaat over een familie die recht op de afgrond af stevent als er niet snel iets gebeurt. De familie bestaat uit 4 verschillende persoonlijkheden. Moeder Mo zit in een leeftijdscrisis en is alleen met zichzelf bezig. Dat ze nog een familie heeft is ze totaal vergeten. Dochter Dora heeft het ontzettend zwaar.  Ze is een typische tiener met een grote mond en vindt alles lelijk aan zichzelf. Bijna 18 worden is ook niet niets. Zeker als je moeder geen oog voor je heeft. Broer Peter leeft ook in zijn eigen wereld. Zijn zeer bijzondere excentrieke wereld en weet nog niet precies waar hij bij hoort. Hij is houdt van zijn moeder en zus. Dan hebben we de vader nog.  Hij is de enige die niet alleen met zichzelf bezig is in tegenstelling tot de andere maar probeert de boel draaiende en bij elkaar te houden. Gaat dat lukken of is dit gezin gedoemd om te falen?

foto 8

Met gemengde gevoelens begon ik aan dit boek. Hij valt in de categorie Roman maar of dat daadwerkelijk zo is… Het is iets totaal anders dan ik normaal lees. Dus dat was wel weer eens een verademing. Dit boek gaat over een gezin. Een doorsnee gezin zegt Dawn de auteur. Maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n grote mond heb gehad tegen mijn ouders. De scheldwoorden schieten om je oren. Het zal best hier en daar zo gaan maar een doorsnee gezin? De persoonlijkheden zijn grappig en je leert ze beetje bij beetje kennen. Maar eigenlijk vond ik het een droevig verhaal. Ik kreeg er ook een beetje een naar gevoel van. Ik hoop niet dat ik zoals Mo wordt. Ze vergeet compleet haar familie terwijl bijvoorbeeld haar dochter om aandacht schreeuwt. Het feit dat Mo kinderpsychologe is is dan wel weer komisch want ze is zeer geïnteresseerd in haar patiënten maar haar bloedeigen dochter ziet ze niet staan. Ja, ze is echt fantastisch… Not! Ik word er verdrietig van. Vader is een lieve vent en doet zijn uiterste best om Mo te compenseren en staat open voor zijn kinderen. Broer Peter die graag Oscar Wilde genoemd wil worden is een slimme vent maar ook een beetje excentriek. De hoofdstukken zijn eigenlijk een soort dagboeken, iedereen verteld om en om hoe hij of zij de dingen ervaart. De hoofdstukken Oscar vond ik soms moeilijk om door te komen. De taal was totaal anders dan de hoofdstukken van Mo en Dora. Op sommige momenten had ik de neiging om stukken over te slaan van Oscar. Het verhaal is op zich wel leuk en ik denk dat er zeker stukken in zitten waarin je je als gezin kunt herkennen. Maar ik vraag me serieus af of ik het accepteer als mijn dochter me ‘achterlijke wijf’ noemt. Nee, dat zou ik zeker niet accepteren. Het einde zie je helaas van mijlenver aankomen maar vind ik oke. Het past in het boek en alle puzzelstukjes vallen in elkaar. De recensies in het boek geven aan dat het zeer komisch is maar helaas ben ik het daar niet mee eens. Ik vond het helemaal niet komisch eerder dramatisch. En ook al is de auteur Dawn French (producer van Absolutely Fabulous), dan wil dat nog niet zeggen dat het zeer komisch is. Ik was ook niet zo’n fan van Ab Fab. Dat verklaart misschien het feit dat ik niet in een dubbele axel lag. Niet een keer dus. Kortom, ik vond het vermakelijk, weer eens wat anders en uiteindelijk ook leerzaam. Maar ben ook blij dat ik het uit heb. Nu weer even een vrolijker boek.  

foto 7

Een klein beetje geweldig’ is onder andere te koop bij bol.com en de betere boekhandel paperback: € 11,99, Ebook: € 7,99. Ik heb er overigens 3,99 voor betaald bij het bij Kruidvat 🙂

 Ik geef dit boekje een: 6,5

Hebben jullie dat ook weleens… dat je iets koopt waarvan je denkt ‘Oké eens iets anders….’ en dan blijkt het toch niet zo goed uit te pakken?

big_68-10hart5-1265684657

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: