Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Ik kwam dit boek tegen bij een supermarkt. De titel sprak mij aan en nadat ik de achterkant van het boek had gelezen wist ik direct dat ik dit boek moest meenemen. Op de een of andere manier ben ik toch altijd wel een beetje geïntrigeerd door de oorlog. En dit boek ging daarover. Ik hoopte dat ondanks dat dit verhaal op een droeve achtergrond afspeelt het toch een mooi verhaal zou zijn.

  foto-3

Uitgever: Harlequin / categorie: historische roman / aantal pagina’s: 350 | ISBN: 978-90-347-5661-9

‘Het meisje van de Kommandant’  

Pam Jenoff

De negentienjarige joodse Emma Bau is nog maar drie weken getrouwd wanneer nazitroepen Krakau bezetten. Haar man, Jakob, moet al snel onderduiken, en Emma wordt met haar ouders opgesloten in het overbevolkte getto in de stad. Op een nacht weet het verzet haar het getto uit te smokkelen, waarna ze bij Jakobs katholieke tante Krysia gaat wonen. Vanaf dat moment is ze Anna Lipowski, een niet-joods meisje uit Gdansk. Met haar nieuwe identiteit is ze relatief veilig, tot ze de aandacht trekt van een hooggeplaatste naziofficier, Kommandant Richwalder. Hij vraagt haar voor hem te komen werken. Onder druk van de verzetsbeweging, die op zoek is naar informatie over de nazi’s, accepteert ze de baan. Maar wanneer Richwalders belangstelling voor haar persoonlijk blijkt te zijn, komt ze voor de moeilijkste keus van haar leven te staan: om Jakob te helpen moet ze hem en hun huwelijk verraden…

 

foto 5-2

Dit verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog in Polen. Emma Bau is een negentienjarige, joodse jonge vrouw. Ze is net 3 weken getrouwd met Jacob wanneer haar man opeens weg is uit hun huis en zij moederziel alleen is. Op aanraden van haar man vlucht ze naar haar ouders om daar te gaan wonen. Niet lang daarna staan de Duitsers voor haar deur en pakken haar en haar ouders op om hen naar het drukke getto in de stad brengen. Het leven is daar zwaar, veel ziektes, weeskinderen en mensen die overlijden maar ze maakt toch wat vrienden, wat later mensen uit het verzet blijken te zijn. Met hun hulp kan ze ontsnappen om bij de tante ‘Krysia’ van haar man te gaan wonen. Ze krijgt een nieuwe identiteit Anna Lipowski, een niet joodse Poolse. Ze kan een redelijk veilig leven leiden. Tot Krysia een etentje geeft voor de hogere kringen van Polen en dus ook voor de Duiters. Daar ontmoet ze de hooggeplaatste naziofficier, Kommandant Richwalder. Ze accepteert het aanbod van hem om voor hem te komen werken. Ze doet dit alleen maar om het verzet informatie te kunnen geven. Helaas loopt het iets anders. De Kommandant krijgt gevoelens voor haar en Anna raakt in verwarring. Jacob heeft ze een jaar geleden voor het laatst gezien. Maar de tijd begint te dringen en de Duitsers rukken op. Anna zal iets verder moeten gaan van het verzet om nog meer en belangrijkere informatie te vergaren. Ze zal zijn appartement in moeten. Maar hoe kom je daar?       

 

foto 4-1

Heel soms kom je per ongeluk een pareltje van een boek tegen. Een boek wat je soort van per ongeluk tegen het lijf loopt en dan fantastisch blijkt te zijn. Zo’n boek is dit. Ik heb wel vaker een mooi boek gelezen maar deze staat toch wel op nummer een. De achtergrond waarop dit verhaal afspeelt is heel droevig maar toch weet de schrijfster er iets moois van te maken. De oorlog wordt beschreven in al zijn gruwelijkheid. Emma heeft er alles voor over om haar familie te redden en daar betaald ze een hoge prijs voor. Maar daar heb je begrip voor want het is oorlog. In de oorlog en liefde is alles geoorloofd. Vanaf de eerste pagina leef je samen met Emma in angst. Wordt ze gesnapt of niet? Hoe loopt het af met haar en de Kommandant? Is ie echt zo slecht? Zal ze ooit haar man Jacob nog zien? Overleven ze de oorlog? Al die vragen tuimelen door je hoofd vanaf het moment dat je begint te lezen. Ik kon niet meer stoppen. De lieve tante Krysia die Emma en het kleine jongetje Lukasz in huis neemt met gevaar voor eigen leven. De helden van het verzet. Het is een fictief verhaal maar zo realistisch dat ik er bang van wordt. Het is een ontroerend verhaal van een jonge vrouw die in de hoek gedreven is. Wat een mooi boek is dit. Wanneer je eens iets anders wil lezen dan een chicklit of thriller en je houdt van een goed verhaal lees dan dit boek. Het is echt prachtig en laat je nadenken over de gruwelen van de oorlog. Een klein nadeeltje is dat het einde een beetje open is. Wanneer je wil weten hoe het met sommige mensen afloopt kun je het boek ‘Diplomatenvrouw’ van Pam Jenoff lezen. Daarin wordt het een en ander duidelijk. Maar het open einde is absoluut niet storend. Lezen allemaal.   

‘Het meisje van de Kommandant is onder andere te koop bij de betere supermarkten, bol.com en boekhandels: paperback: € 9,95 en Ebook: € 8,99. 

 Ik geef dit boek een: 9

Liefs,

Daantje

big_68-10hart5-1265684657

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: