Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Enige tijd geleden kocht ik dit boek. Een waargebeurd verhaal en eigenlijk nogal aangrijpend. Eerst wilde ik het niet meenemen maar uiteindelijk deed ik het toch. En de reden is dat ik me af vroeg hoe iemand omgaat met zo’n groot verlies. Deze vrouw verliest namelijk haar man op 11 september 2001. Iedereen kent deze datum wel denk ik…

 foto 1-1

Uitgever: The House of Books | categorie: waargebeurd verhaal | aantal pagina’s: 223 | ISBN: 978-90-443-2817-2

‘Blauwe Hemel in de Herfst’  

Elizabeth Turner

11 september 2001. Elizabeth Turner is aan het werk als de berichten over de aanslagen op de Twin Towers binnenkomen. Ze moet machteloos toekijken hoe dit drama zich voltrekt, wetend dat haar man Simon zich boven in een van de torens bevindt. Elizabeth is zeven maanden zwanger van hun eerste kind. Terwijl de omvang van de aanslagen langzaam duidelijk wordt en Elizabeth wanhopig wacht op bericht van haar man, valt ze in een diep en donker gat van radeloosheid en verdriet.

Op een indringende manier beschrijft Elizabeth hoe ze deze gevoelens eerst moest doormaken voordat ze een nieuw leven kon opbouwen voor haar en haar zoon William. Nu, negen jaar later, is ze er klaar voor  om te vertellen dat er hoop is, ondanks de vreselijkste ervaringen, niet met snelle oplossingen maar alleen door diep in jezelf te keren. Elizabeths inspirerende verhaal is een troost voor iedereen die te maken heeft gehad met het verlies van een dierbare.

 

foto 2-2-1

Elizabeth Turner woont in Londen, werkt bij Channel 4 en is zeven maanden zwanger wanneer haar man Simon om het leven komt in de Twin Towers op 9 september 2001. Elizabeth is er kapot van en weet zich in eerste instantie geen raad. ‘Hoe moet je ooit een kind op de wereld zetten wanneer je denkt over zelfmoord’. Maar door diep in zichzelf te keren, veel hulp van vrienden en doorgaan, komt ze er toch boven op. Het koste haar 9 jaar voordat ze dit verhaal kon delen met de wereld.     

foto 3-2-2

Heel zelden kom ik een boek tegen wat me zo ontzettend raakt dat ik er tranen van in mijn ogen krijg. Dit is er dus zo een. Het boek gaat over de terroristische aanslag van 9 september 2001. Deze datum staat bij mij in mijn geheugen gegrift. Bij aangrijpende gebeurtenissen vragen mensen altijd. ‘Weet jij nog waar je was toen….?’ 9 september 2001 is zo’n datum. En ik weet nog precies waar ik was. Ik zat namelijk in het vliegtuig om op vakantie te gaan in Mexico. Ergens richting Canada was er opeens paniek onder de stewardessen. We kregen net onze warme maaltijd en zonder dat er iets werd verteld werd ons eten ook weer van onze tafels gegrist en in vuilniszakken gedonderd. Er was paniek. Iedereen moest in zijn stoel blijven zitten want we moesten landen. En zo snel mogelijk! Het luchtruim was gesloten! Er was een aanval op Amerika. In eerste instantie dachten ze dat het om een bomaanslag ging. Later bleek het om een terroristische aanslag te gaan. Om een lang verhaal kort te maken. We werden in Canada op gevangen in een ijshockey stadium en hebben daar 2,5 dag gezeten (waar we overigens zeer goed werden verzorgt) voordat we als een van de weinig vliegtuigen toch nog doorvlogen naar de bestemming. Natuurlijk was de lol van de vakantie eraf. Zoveel ellende, dat vergeet je niet zomaar. Daar kun en mag je niet omheen. Zelfs niet op een mooi strand. Jarenlang heb ik nog een kaart mogen ontvangen van het Rode Kruis ter nagedachtenis aan de overledenen van 9 september 2001. Vandaar dat dit boek me aangreep. Dit boek is een autobiografie gaat over een Britse vrouw en haar rouwproces over haar overleden man Simon. Ze beschrijft op een zeer indrukwekkende manier hoe ze haar rouwproces beleeft. Kippenvel krijg je ervan. Je voelt met haar mee. Met haar ongeloof over de dood van haar man Simon. Hoe ervaart ze de hulp van vrienden en familie, de geboorte van haar zoon en zijn opvoeding? Wat een verschrikkingen moet deze vrouw hebben beleefd. Ze zuigt je volledig mee in haar verhaal en je kunt alleen maar hopen dat ze ondanks haar verdriet eruit komt. Wat een lijdensweg. Maar ze komt eruit en leeft haar leven intenser dan ooit. Ze beschrijft het in drie delen: overleven, worden en zijn. Daarnaast staan er nog drie persoonlijke foto’s in. Ik heb het gelezen en was soms tot in tranen geroerd. Ik vind het knap hoe ze eruit gekomen is. Een boek waarmee ze anderen misschien kan ondersteunen. Ik heb heel veel respect voor haar. Mocht je het boek ergens tegenkomen en houdt je van een boek met inhoudt dan is dit zeker een aanrader.

‘Blauwe Hemel in de Herfst is onder andere tweede hands te koop bij bol.com: paperback: € 16,98. 

 Ik geef dit boek een: 9

Liefs,

Daantje

big_68-10hart5-1265684657

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: