Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Over dit boek had ik al veel gehoord. Dus toen ik een keer in een echte boekenwinkel was (weer eens wat anders dan bol.com) om een ander boek te kopen trouwens en deze zag liggen, nam ik hem gelijk mee. Vervolgens heeft ie nog anderhalve maand in mijn kast gelegen, tot ik vervolgens de film zag….Woww….  Ik moest dit boek gaan lezen en wel nu meteen! 

  foto 4-2

Uitgever: Van Goor | categorie: young adult | aantal pagina’s: 348 | jaar: 2014 | ISBN: 978 90 4751 683 5

‘Divergent 1 – Inwijding’  

Veronica Roth

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Beatrice Prior is opgedeeld in vijf facties. Elke factie staat voor een bepaalde waarde: Oprechtheid (eerlijkheid), Zelfverloochening (onbaatzuchtigheid), Onverschrokkenheid (dapperheid), Vriendschap (perfectie) en Eruditie (intelligentie). Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keus moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.  

foto 3-1

Beatrice is zestien en woont met haar familie in een wereld die is opgedeeld in vijf facties. Elke factie staat voor een bepaalde levensstijl, een bepaalde waarde. Wanneer kinderen zestien worden, moeten ze een factie kiezen waar ze voor de rest van hun leven blijven. Er is geen mogelijkheid om te switchen. Dus er ligt enorm veel druk op Beatrice haar schouders. Voordat ze een keus moeten maken moeten ze een test doen. Deze test verbaast Beatrice behoorlijk en verward haar enorm. Op de bewuste dag maakt Beatrice een opmerkelijke keuze. Ze krijgt het zwaar bij haar ontgroening want wie zijn haar vrienden en wie niet? Daarnaast heeft Beatrice een geheim. Een zeer groot geheim wat ten alle tijden geheim moet blijven, want het kan haar haar leven kosten. De wereld waarin ze leven lijkt perfect maar helaas verhard de maatschappij en er begint een conflict te ontstaan tussen de facties. Kan Beatrice haar geheim bewaren en tegelijk de wereld redden of gaat het gruwelijk mis? 

foto 3-4

Dit is het eerste boek uit de serie Divergent. Het bevat 3 boeken: Inwijding, Opstand en Samensmelting. De boeken kun je niet afzonderlijk lezen. Dus je moet wel echt in deel een beginnen, anders is het niet zo makkelijk te begrijpen. Deze boeken zijn door vele recensenten vergeleken met de trilogie ‘De hongerspelen/Hungergames’ en ik begrijp waarom. Het verhaal is totaal anders maar beide hoofdpersonen zijn jonge sterke meiden die zware keuzes moeten maken. Daar houdt wat mij betreft de vergelijking wel een beetje op. Deze boeken vallen in de categorie: Young Adult. Ondanks dat ik niet tot de categorie YA behoor qua leeftijd (nee, ik ben ook niet bejaard, bij lange na niet trouwens) heb ik enorm genoten van dit boek. Vanaf de eerste pagina wordt je het verhaal in gesleurd. Doordat je direct in het verhaal zit wil of kan je het boek niet weg leggen. Althans mij lukte het niet. De hoofdrolspeler is een hele sympathieke jonge meid maar zeker niet dom of te lief. Je voelt direct met haar mee. Het verhaal wordt vanuit de ik persoon geschreven waardoor je altijd weet wat ze denkt of voelt. Daardoor ben je met haar verbonden en voel je haar angsten en emoties. Het verhaal is zeer spannend maar er is ook ruimte voor vriendschap en liefde. Een liefde die heel puur aanvoelt en heel echt. Geen grove scenes gewoon de liefde tussen twee hele jonge mensen. Wat ik erg knap vind aan dit boek is dat het verhaal aan een stuk door gaat. Nergens is een dip of is het minder ‘leuk’ om te lezen. Nee, het verhaal is ‘ongoing’ en blijft mij het gehele boek boeien. Kortom dit boek leest als een trein. Het is zeer goed opgebouwd en ondanks de vele karakters is het goed te volgen. Ondanks dat dit een YA is vond ik het zeer vermakelijk om te lezen. Zeker voor de jongeren is dit echt een hit. Ik begrijp absoluut dat deze serie een hype is. Ik ben direct naar de boekenwinkel gerend voor de 2 vervolgen nadat ik het eerste uit had. 

‘Divergent 1 Inwijding is onder andere te koop bij bol.com en de betere boekhandel. Paperback: € 15,00 en Ebook: € 6,99.

Lees hier mijn recensie over de film ‘Divergent’.

 Ik geef dit boek een: 9

big_68-10hart5-1265684657

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: