Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Het huis aan het meer van een Engelse auteur wonende in Australië. Ik was er heel benieuwd naar. Geen chicklit dit keer maar een roman met een ‘bite’.

FullSizeRender-3-2

Uitgever: The House of Books | categorie: roman | aantal pagina’s: 448| jaar: september 2014 |

ISBN: 978 90 443 4504 9

‘Het huis aan het meer’  

Hannah Richell

 Op een zwoele zomerdag zoekt een groepje vrienden verkoeling in het afgelegen Engelse Peak District. Ze ontdekken een vervallen, huis aan een meer. Kat, Simon, Ben, Carla en Mac besluiten om zich een jaar terug te trekken uit hun drukke bestaan. Aanvankelijk lukt dat prima, maar terwijl de seizoenen elkaar opvolgen lopen de onderlinge spanningen steeds hoger op. Op een dag staat er een onverwachte bezoekster voor de deur, die hun utopische dromen voor altijd zal verstoren.

Drie decennia later erft Lila, een kwetsbare jonge vrouw, het afgelegen huis aan het meer. Ze heeft geen idee aan wie ze dit te danken heeft, en ze vraagt zich dan ook af wie de vorige bewoners waren. Lila kan het gevoel niet van zich afzetten dat iemand haar in de gaten houdt.

FullSizeRender 2-1-1

Een hecht groepje vrienden is klaar met hun studie en besluit een jaar lang in een huisje aan een meer te gaan leven. Geld is er niet dus ze zullen moeten leven van wat de natuur hen geeft. Ze zullen zelfvoorzienend moeten worden. De zomer is fantastisch en ze genieten volop van het relaxte leventje. Maar dan staat de winter voor de deur. En die is toch iets strenger dan ze dachten. Ook het op elkaars lip leven gaat ze niet in de koude kleren zitten. Langzaam verschijnen er wat scheurtjes in de hechte vriendschap. Dan arriveert er nog een ongenode gast die onbedoeld voor een heleboel spanningen zorgt. Dreigt de groep uit elkaar te vallen of houdt het toch stand? Wanneer de vader van Lila sterft ontvangt ze een brief van de makelaar dat ze een stuk land met een huisje aan het meer krijgt van een onbekende. Aangezien Lila iets verschrikkelijks heeft meegemaakt, komt dat huisje als geroepen. Ze heeft wat tijd nodig voor zichzelf en gaat het huisje renoveren. In het nabij gelegen dorpje maakt ze wat vrienden. Maar is het alleen vriendschap of schuilt er meer achter en van wie heeft ze dat huisje nou gekregen?

FullSizeRender 3-2-1

Toen ik een persbericht van uitgever Dutch Media Books kreeg was mijn nieuwgierigheid direct gewekt. Niet veel later ontving ik dit boek en begon te lezen. Ik las, legde het even weg en las weer verder…  phoe, het ging wel wat traag! Het lezen van mij dan, maar het verhaal eigenlijk ook wel… Volhouden Daan! Wat een details! Maar dat zou vast ergens naar toe leiden. Een paar hoofdstukken (en avonden) verder was ik toch even genoodzaakt om het persbericht er nog eens bij te pakken want het was toch een Roman en geen enge Thriller? De eerste hoofdstukken waren namelijk behoorlijk spannend geschreven. Een vaag leegstaand huisje aan een meer met mensen erin?! Gingen die elkaar uitmoorden, verzuipen in dat meer? Scary! Er was serieus een moment dat ik er de brui aan wilde geven aangezien ik ‘tout seul’ op de bank zat, met een klein lullig lampje aan. (Held!!) Afijn, er stond toch echt Roman in het persbericht dus niet zeuren en gewoon ’s avonds laat, alleen op de bank, verder te lezen. En wat schetste mijn verbazing…. toen ik halverwege het boek was werd het eigenlijk meer een roman al bleef er een onbehagelijk sfeertje hangen. Phuwww….. voorlopig kwam er dus niemand met een bijl achter het douchegordijn vandaan. Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat ik zelden dit soort boeken heb gelezen. Een chicklit met een bite ken ik wel maar dit is zo geschreven dat het eigenlijk alle kanten op kan gaan. En dat blijft het hele boek zo. Enorm knap. Ik kan niet anders zeggen. De schrijfstijl van de auteur is behoorlijk detaillistisch maar het leidt absoluut naar iets toe. Geen detail is nutteloos. Het boek zit ontzettend goed in elkaar. Wat ik het knap vind is dat de schrijfster af en toe een puzzelstukje geeft maar je dan toch weer op het verkeerde beent zet. Respect! Kortom, het verhaal is prachtig beschreven, net zoals de problemen van de hoofdpersonages en de karakters. Ik moest even door de eerste 30 pagina’s heen. Ik begreep niet goed welke kant het op ging (kan natuurlijk ook aan mij liggen ;-)) maar als dat de bedoeling is van de schrijfster dan is het haar bij mij in elkgeval zeer goed gelukt. Wat een geweldig verhaal. Ik noem het maar een roman met een bite. Want dat is het voor mij. Ga hem lezen!

 Mijn rating // 7,5

Verkrijgbaar o.a. bij de betere boekhandel, bol.com en Cosmox.be:

♥ Paperback // € 19,95

♥ Ebook // € 7,99

Deze auteur schreef ook o.a. :

♥ Roman // De zwijgende zee

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: