Daantje loves to read

Book reviews and a little more

‘UP’ van Myrthe van der Meer is het langverwachte vervolg van ‘PAAZ, wat ik niet heb gelezen. Ja, je leest het goed…. niet gelezen! Hoe is het mogelijk dat ik zo’n megaliet niet heb gelezen, bedenk ik me nu? Wel had ik er veel over gehoord maar ik vond het zo’n heftig verhaal dat ik besloot dat een psychiatrische thriller niet mijn ‘genre’ was. Maar toen kwam UP. Tja, dan kan je er niet meer onderuit hé. Dus heb ik het gelezen. Zou dit net zo’n mega hit zijn? Lees snel verder. 

IMG_4444-5

Uitgever: The House of Books (Overamstel uitgevers) | categorie: roman | aantal pagina’s: 333 | jaar: februari 2015 | ISBN: 9789044347203

‘Up’  

Myrthe van der Meer

Heb ik dan nooit een normale dag gehad? Ja, de momenten tussen de depressies en dat bijna extatische gevoel van geluk in. Maar ik ben altijd op doorreis, van down naar up en weer terug. Dat die depressieve kant een probleem is snap ik, maar als nu ook alles boven de streep een probleem is… Wanneer ben ik dan géén probleem? Wanneer ben ik dan géén risico, geen belasting voor de mensen om mij heen? Wie ben ik dat ik zo mag zijn?’

Als Emma enthousiast naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeurt er iets wat ze niet helemaal had
voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz; de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis. Alweer.

Aangezien deze nieuwe paazvakantie wel een vergissing moet zijn, gaat Emma in het doolhof van pillen, psychiaters en medepatiënten op zoek naar een verklaring. Want als je niet ziek bent, hoef je toch ook niet beter te worden? Als de verklaring in de vorm van een nieuwe diagnose lijkt te komen, begint ze zich echter af te vragen of ze die wel wil weten; want wat als je je eigen waarnemingen en gedachten niet meer kunt vertrouwen, en je grootste vijand niet in de buitenwereld zit, maar in je eigen hoofd?

FullSizeRender 2-1

Nice to know:
Auteur Myrthe van der Meer (1983, pseudoniem) werkte als redacteur totdat ze na een burn-out vijf
maanden opgenomen werd op een PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis). Haar ervaringen op de PAAZ verwerkte ze op indringende wijze in de psychiatrische roman ‘PAAZ’‘PAAZ’ werd meer dan 50.000 keer verkocht en het werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Myrthe won de Psyche Mediaprijs en de Viva400-Award. In 2013 verscheen haar tweede boek, de roman Kalf.

FullSizeRender-4

‘UP’ is dus het vervolg op PAAZ van Myrthe van der Meer. Ik ontving dit boek van uitgever Overamstel met de vraag of ik ‘UP’ wilde lezen. In het kader van ‘Stap eens uit je comfort zone Daan!!’ heb ik dus ja gezegd. Nadat ik hem binnen kreeg was mijn nieuwgierigheid wel degelijk gewekt en ben ik er direct in begonnen. De eerste vijftig pagina’s waren zo gelezen. De reden daarvoor is dat Myrthe heel prettig schrijft namelijk met een hele vlotte pen. Nergens is het te langdradig of te wollig! Ze omschrijft het leven op de PAAZ zo duidelijk dat ik het gevoel had soms naast haar op een stoel te zitten. Het verhaal is heftig om te lezen maar schrijft ook veel met humor waardoor het de scherpe kantjes er net afhaalt. Wel komen er een aantal wat personages aan bod waar ik even mijn gedachten bij moest houden. Overigens hebben ze allemaal hun rol en daarom worden ze dus ook allemaal benoemd. De een wat groter rol dan de ander. Maar nergens wordt het verwarrend. Elk personage heeft ook een geschiedenis waardoor het echte mensen zijn en sluit je ze allemaal in je hart. Het verhaal zelf vind ik naast heftig ook enorm interessant. Ik wilde maar weten of het met Emma goed zou komen of dat ze er een manier voor zou vinden om er mee om te gaan of ermee te leren leven.   Aangezien ik het eerste boek niet heb gelezen begon hij wel wat plompt verloren. Je mist een beetje de geschiedenis, de aansluiting. Daarom is het denk ik toch prettiger lezen als je eerst ‘PAAZ’ leest. Tevens moest ik na de eerste 50 pagina’s het boek echt even wegleggen. Ik wilde wel doorlezen maar vond het enorm heftig. Ik moest Emma werkelijk even loslaten om tot me door te laten dringen wat ik nou precies had gelezen en hoe ernstig het wel is. De psychische ziektebeelden worden duidelijk uitgelegd (al moest ik het soms wel twee keer lezen om het enigszins te begrijpen) zodat je een beetje weet wat er in haar hoofd gebruikt. Je kruipt namelijk echt in het hoofd van iemand die op zoek is naar een uitweg voor haar depressies. Zij heeft er zelf maar één voor ogen en die is echt heel eng.  Het boek leest als een trein maar het is niet een boek is wat je even leest en weer in je boekenkast kwakt als het uit is. Ik heb er nog heel lang mee in mijn hoofd gelopen en nog steeds denk ik regelmatig aan Emma. Dit is werkelijk een boek met inhoudt. Het is een totaal ander ‘genre’ dan ik gewend ben maar ik weet nu al dat ik ‘PAAZ’ ook ga lezen. Iedereen zal er een andere mening over hebben en zal het verhaal anders ervaren maar ondanks dat het echt een heftige verhaal is vond ik het prachtig om te lezen en ben ik werkelijk blij dat ik uit mijn comfort zone ben gestapt.  

Kortom, het is prachtig en hartverscheurend tegelijkertijd maar wat ben ik blij dat ik hem heb gelezen. Een mooi beschreven verhaal. Ik raad hem iedereen aan, die een boek wil lezen wat dieper gaat dan een standaard roman of die zich wil verdiepen in de psyche van de mens.   

Dit boek heb ik ter recensie mogen ontvangen van Overamstel uitgevers (The House of Books). Dank jullie wel! 

Houd mijn blog in de gaten. Want donderdag komt er een leuke winactie online.

♥ Mijn rating // 8,5

Verkrijgbaar o.a. bij de betere boekhandel en bol.com:

♥ Paperback // € 19,99

♥ Ebook // € 4,99

Deze auteur schreef ook o.a. :

♥ Roman // Kalf

♥ Psychiatrische Roman // PAAZ

 

Liefs,

Daantje

3 gedachtes over “Recensie: ‘UP’ – Myrthe van der Meer

  1. Linda schreef:

    Nu loop ik officieel echt achter.. Zelf moet ik PAAZ ook nog lezen, dit boek lijkt mij een mooi vervolg 🙂

    Like

    1. Het is echt een prachtig boek, Linda.. Als je hem kunt lezen zeker doen. Ik moet alleen PAAZ nog even aanschaffen. Deze wil ik graag nog lezen, dan zal ik UP nog beter begrijpen vermoed ik.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: