Daantje loves to read

Book reviews and a little more

‘Heavy shit!’ is een boek over het ouderschap. Er zijn al honderden boeken over geschreven maar geen één is zoals Heavy shit! Lees snel verder waarom elke mama of mama in spe dit in de boekenkast zou ‘moeten’ hebben

IMG_4491-1

Uitgever: Sijthoff | categorie: Opvoeding & Verzorging| aantal pagina’s: 253 | jaar: 2010 | ISBN: 9789021803807  

‘Heavy shit!’  

Manon Abbel & Brigiet Bluiminck 

Kinderen krijgen is het mooiste wat er is. Tegelijkertijd is het een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven, maar daar hoor je niemand over. Slapeloze nachten; nog maar één keer per halfjaar seks; de confronterende spiegel die je kind je kan voorhouden; de strijd om het aantal te eten doperwten; het doe-ik-het-wel-goed-gevoel… én al die emoties die erbij komen kijken: als jonge ouder valt het soms niet mee!
Brigiet Bluiminck en Manon Abbel, allebei ervaringsdeskundige, schrijven op een humoristische en eerlijke manier over wat je als verse ouder meemaakt in je nieuwe leven en wat dat met jou als ouder doet. Heavy shit! is een lachspiegel, een informatiebron, een hart onder de riem én een feest van herkenning.

IMG_4492-2

Image-1-3

Bijna al mijn vriendinnen zijn inmiddels moeder of willen het graag worden, want wat is nou leuker dan zo’n heerlijk klein hummeltje om voor te zorgen? Zo één die zo heerlijk ruikt, en zo lekker slaapt in je armen (kun je nog beter bij zijn of haar hoofdje om er om de vijf seconden aan te ruiken). Kortom we zijn allemaal super blij en beretrots op ons kleine spul. Zo ook ondergetekende. Mijn dochter is 5 en mijn zoon bijna 4. (Ook zoiets, wij mamma’s praten alleen over ‘mijn kinderen’ terwijl er toch meestal ook een papa rondloopt.) Naast het feit dat ik dus beretrots op ze ben (mijn dochter spreekt vloeiend Nederlands en Frans, inmiddels ook een aardig woordje Engels en niet te vergeten Vlaams, en mijn zoon begint ook al lekker mee te praten, dus ja, ik ben TROTS!), ben ik ook erg blij dat ze in goede gezondheid zijn, want opvoeden is niet zo maar iets. En hoe moet het eigenlijk?

Wanneer je zwanger bent begint het eigenlijk al. Lichamelijke onderzoeken, wat mag je wel en niet eten, wat mag je nog wel doen qua sport en wat is niet zo handig etc etc? Wel of geen borstvoeding? Ook zoiets waar iedereen een mening over schijnt te hebben (inclusief mannen, huhh??) Waarom denkt iedereen toch dat een zwangere vrouw zit te wachten op een mening van een ander over borstvoeding. Waarom wordt die ongevraagd aan je opgedrongen? Ik zat er na de 80ste keer echt niet meer op te wachten hoor. Ook niet op de mening van die wildvreemde mevrouw bij de bakker en later nog één in de schoenenwinkel, zij vonden het blijkbaar nodig om mij te vragen of ik borstvoeding ging geven (euhh.. stamel, stamel). Eigenlijk wilde ik direct schreeuwen ‘Gaat je geen zak aan mens’ maar ja dat zei ik dus niet, te netjes opgevoed (WATJE!!)… het lef van deze vrouwen op leeftijd! Anyway… ik kreeg allerlei argumenten waarom ik het WEL MOEST doen anders was ik namelijk een zeer slechte moeder (DANK U!)… Dat werd mij even verteld in een zeer volle winkel… tot twee keer toe dus. Ja, ja, en dat terwijl ik alleen maar een broodje filet american kwam halen (geintje natuurlijk, rauw vlees is niet goed voor de baby)!

Maar ondertussen wordt je wel door iedereen helemaal gek gemaakt met zo called goede adviezen. Leuk allemaal maar ik had vragen. En wat te doen bij vragen? Juist, vriendinnen, verloskundige, mama en oma’s natuurlijk! Je wilt zoveel mogelijk informatie vergaren. Want informatie is kennis en kennis is macht. Maar dan blijkt dat iedereen het anders doet en ook iedereen een andere mening heeft. Wat nu? Dan rest je dus nog maar een ding… boeken lezen, forums lezen, internet… etc. etc. Jaaaa, dat zal je zeker helpen met 16 miljoen pagina’s of zoiets. Hoplakee…. compleet nieuwe meningen erbij. Schuif die maar op de hoop bij al die andere meningen en tips. 

Vervolgens komt hij of zij ter wereld en besef je pas dat het NU pas gaat beginnen. Ja, nu pas! En jij maar denken dat het ingewikkeld was toen je zwanger was. Nee, hoor 😉 Nu wordt het pas echt leuk want nu begint het echt opvoeden, plannen (zelfs je tripje naar de wc) en verzorgen. Regelmatig zul je met je handen in je haar (of die van je partner) zitten. Ik wel hoor (niet in het haar van mijn man overigens wel in mijn eigen kapsel). Want laten we eerlijk zijn, zo’n hummeltje wordt niet met een gebruiksaanwijzing in zijn hand geboren en een garantiebewijs kon ik ook niet vinden. Dus zorgvuldigheid en voorzichtigheid wordt ten sterkste aangeraden!!! Maar wat nou te doen met dat onschuldige o zo heerlijk snoepje, apie, beertje, knuffeltje droppie, van je waarvan je geen idee hebt hoe zij of hij werkt. Waarom huilt ze nou? Ze heeft toch net gedronken? Zit haar luier te strak? O, chips… ze moest nog een boertje… Anyway… als je dit overleeft heb krijg je weer de volgende fase en de volgende… En het gaat zo maar door. Helemaal niet erg want je groeit erin mee en goddank… het wordt steeds een beetje makkelijker. Ja echt. Je leert je kindje namelijk kennen en op een bepaalde leeftijd vertellen ze je gewoon doodleuk zelf wat ze willen of wat er is (wel altijd op hun moment wat natuurlijk nooit het jouwe is :-). Maar zelfs dan zou het zo handig zijn als er een boekje bestond waar je gewoon iets kunt op zoeken. Eén die alles echt benoemd, eerlijk is en verteld hoe het werkelijk zit, en niet te vergeten dat je het goed doet en je niet alleen bent. En dat het heel normaal is dat de meeste moeders hun pumps aan de wilgen hebben gehangen naast de krultang en het scheerapparaat (daar heb je voorlopig toch geen tijd meer voor) alleen maar omdat lopen achter een kinderwagen met volle boodschappen tassen nu eenmaal makkelijker gaat op een paar hippe gympen. Herkenbaar?

Maar wat dan? Boeken natuurlijk! Mijn god was dat effe een desillusie. Er zijn namelijk  duizenden boeken over zwangerschap, baby’s, kinderen, opvoeden en ga zo maar door! Ik zag werkelijk de luiers door het bos niet meer en ze waren allemaal zo technisch, zo steriel! Uiteindelijk heb ik er één aangeschaft. ‘Zwangerschap voor dummy’s’. Tja.. ik moest wat he. Aardig boek maar niet het aanschaffen waard achteraf. Waarom…? Wederom te technisch. Ik wilde namelijk gewoon een boek waarin staat hoe het echt is. Dat elke moeder weleens mee maakt dat ze even niet weet hoe ze het moet aanpakken of hoe ze het nou moet oplossen. Een boek waarin duidelijk wordt dat elke moeder weleens klaar is met opvoeden (niet met je kind he!!), weer politieagentje spelen… pfff… nadat je hem of haar 57 keer hebt verteld dat ze niet op de bank mogen springen, hun 12 keer op de gang hebt gezet en al 8 auto’s hebt weg gedonderd in de prullenbak. (sorry Jamie, mamma haalt ze er gewoon weer uit wanneer jij uitgeraasd bent en lief met je andere 8.236 auto’s aan het spelen bent). Maar er is toch hoop. In dat enorme bos heb ik een boek gevonden…

Toen ik een keer echt met mijn handen in het haar zat na een enorme driftbui van mijn dochter… ze was toen 3 jaar, en ik desperate op internet zocht, kwam ik geheel per ongeluk dit boek tegen. ‘Heavy shit’! Ik las de achterkant en heel stiekem begon ik hoop te krijgen. Dit boek was geschreven door moeders!!! Yeahhh niet door mannen in witte jassen maar door echte mamma’s, vrouwen die kinderen hebben, opvoeders. Dus dit moest ik proberen. En ik kan kort zijn. Elke mama zou dit in haar boekenkast moeten hebben. Waarom? Omdat het zo herkenbaar is.

Het boekje staat vol tips, de fases, hoe relativeren, oplossingen, motivatie, meningen van anderen en weet ik veel wat meer. Het is open en heel eerlijk precies waar ik naar op zoek was. Je zult je zelf en je baby beter begrijpen en wordt serieus zelfverzekerder, cause you are not alone. Het is super leuk geschreven, niet te gedetailleerd, niet te wollig en inhoudelijk zeer sterk. Door de opmaak (kleine hoofdstukjes, lettertype) en de illustraties nodigt het uit tot lezen, in een keer helemaal. De anekdotes zijn echt hilarisch (en sommige zeer herkenbaar tot mijn grote schaamte). Sterker nog, ik heb het al 3 keer gelezen. En het blijft leuk. Ik gebruik het ook als naslagwerk. Soms wil ik even lezen hoe anderen iets oplossen of wil je gewoon even de herkenning. Zelfs als je er helemaal doorheen zit, krijg je door even in dit boekje te lezen weer een smile op je gezicht en weet je direct dat je een goede moeder bent.

Kortom, ik raad iedere toekomstige mama of mama aan om dit aan te schaffen. Serieus, voor mij was het echt een openbaring. Super leuk geschreven door de dames die beide redacteur zijn bij Ouders van Nu! Met dit boekje staat mijn wereld net iets minder op zijn kop. Thanks Ladies! Ik ga snel jullie tweede boek ‘Hoera mijn kind gaat naar school’ bestellen.

Mijn rating // 9,5 !!

‘Heavy shit! is o.a. verkrijgbaar bij de betere boekhandel en bij bol.com.

♥ Paperback // € 14,99

♥ Ebook // € 11,99

Deze auteurs schreven ook o.a. :

♥  Hoera mijn kind gaat naar school!?

Liefs,

Daantje

Een gedachte over “Recensie: ‘Heavy Shit!’ – Manon Abbel & Brigiet Bluiminck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: