Daantje loves to read

Book reviews and a little more

‘Als je het licht niet kunt zien’ van Anthony Doerr is het eerste boek wat ik van hem heb gelezen. Tien jaar heeft hij erover gedaan om het te schrijven, dus dan moet het toch wel heel erg goed zijn. De verwachtingen waren bij mij dan ook er hoog aangezien het een # 1 New York Times bestseller is en de recensies meer dan lovend zijn. Lees snel verder of het die tien jaar waard was of toch niet!?

FullSizeRender 3-2

Oorspronkelijke titel: All the light we cannot see | Uitgever: The House of Books (Overamstel uitgevers) | Categorie: roman | Aantal pagina’s: 543 | Jaar: februari 2015 | ISBN: 9789044345940

‘Als je het licht niet kunt zien’  

Anthony Doerr

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.

In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

FullSizeRender 2-1

Nice to know:

Anthony Doerr heeft met zijn werk al vele gerenommeerde literaire prijzen gewonnen. Hij schreef tien jaar lang aan deze roman die door de internationale pers als een meesterwerk wordt beschouwd. Anthony Doerr woont met zijn vrouw en twee jonge zoons in Boisse, Idaho.

  • Auteur heeft er 10 jaar aan gewerkt
  • Meer dan 40.000 lovende reviews op goodreads.com
  • Amazon Book of the Year
  • Verschijnt in ruim 22 landen
  • Filmrechten verkocht aan 20thCentury Fox
  • Voor liefhebbers van De boekendief

FullSizeRender-3

Hoe zal ik beginnen? Maar met… ‘Zelden heb ik zo’n prachtig boek gelezen?’ Yep… Want ik moet hier toch echt mee beginnen. Dus daar gaat ie ‘Zelden heb ik zo’n prachtig boek gelezen’.

In eerste instantie schrok ik een beetje van de dikte van het boek. Phoe… meer dan 500 pagina’s en ik had er niet al te lang de tijd voor. Dus direct begonnen met lezen en wat bleek… ik had me zorgen gemaakt om niets want ik kon niet stoppen met lezen. Mijn hemel, als je er eenmaal in begint dan wil je verder lezen. Je moet verder lezen! Wat het boek zo bijzonder maakt is de schrijfstijl, de indeling, het verhaal en de personages. Allereerst leest het boek bijzonder prettig vanwege de fijne schrijfstijl van Doerr. Een dik boek maar geen woord te veel geschreven. Nergens wollig of te gedetailleerd. Met een paar woorden bijschrijft hij een omgeving of een situatie. Het is alsof je er er zelf loopt. Ongelofelijk mooi en knap gedaan. Daarnaast is het boek ingedeeld in zeer, zeer korte hoofdstukken. Elke hoofdstuk bevat niet meer dan vier pagina’s soms zelfs één (echt zalig). Hierdoor vlieg je door het boek. Elk hoofdstuk is een beleving van een bepaalde hoofdpersonage of bijpersonage. Hierdoor voel je dus wat diegene meemaakt en kijk je door zijn ogen hoe hij of zij het leven ziet. De karakters worden mooi uitgediept ook al zijn die soms nog zo lelijk. Heel bijzonder. Voor iedereen krijg je sympathie… nou ja bijna dan.  Dan het verhaal… Anthony Doerr beschrijft hoe de oorlog wordt beleeft door een klein Frans gezin (vader en blinde dochter) maar ook hoe hij wordt beleefd door een (en de indoctrinatie) Duitse jonge jongen, Werner. Tevens ondervindt je de indoctrinatie van deze oorlog op Werner.  Het verhaal is echt prachtig ondanks dat het dus in de oorlog afspeelt. (Oorlog fascineert me. Altijd al gedaan. Hoe kan het toch dat mensen zo wreed kunnen zijn?) Er gebeuren zeer veel luguberen dingen. Sommige wilde ik eigenlijk niet weten. Daarnaast gebeuren er ook mooi dingen. Marie-Laure die zo ontzettend kan genieten van de kleine dingen in haar leven. Kortom schaf dit boek aan of leen het van iemand. Als je van dit thema houdt dan zal het je bekoren. Het zijn die tien jaar meer dan waard geweest. Wat een research zal Doerr gedaan hebben! Fantastisch. Petje af voor deze auteur. 

Het verhaal heeft me gepakt en laten nadenken. Het is niet een verhaal of boek wat je leest en dan in je kast zet om er nooit meer aan te denken. Nee, nog steeds moet ik weleens aan Werner of aan Marie-Laure denken. Twee mensen in de oorloog. Beide een slachtoffer. 

Dit boek heb ik ter recensie mogen ontvangen van Overamstel uitgevers (The House of Books). Dank jullie wel! 

Houd mijn blog in de gaten. Want donderdag komt er wederom een leuke winactie online.

♥ Mijn rating // 9,5

Verkrijgbaar o.a. bij de betere boekhandel en bol.com:

♥ Paperback // € 19,99

♥ Ebook // € 9,99

Deze auteur schreef ook o.a. :

♥ Roman // Verlossing

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: