Daantje loves to read

Book reviews and a little more

‘Een keukenmeidenroman’ is een titel die nou niet klinkt als een diepzinnig boek. Maar oeh… wat kan je je dan vergissen! Ik heb dit boek gelezen en laat jullie weten wat ik ervan vond. 

IMG_4540-2

Uitgever: Mistral | Categorie: roman | Aantal pagina’s: 495 | Jaar: januari 2010 | ISBN: 9789049951221

‘Een keukenmeidenroman’  

Kathryn Stockett

In het Mississippi van de jaren zestig wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.

FullSizeRender-1

Het is 1962 en de 23-jarige Eugenia, door iedereen Skeeter genoemd, besluit een carrière als schrijfster na te jagen. Naar een onderwerp hoeft ze niet ver te zoeken, als op een dag haar vriendin Hilly verteld over haar missie in alle huizen van blanke gezinnen een apart toilet te installeren voor de zwarte hulp. Hoe meer Hilly gebrand is op deze vorm van segregatie, hoe meer Skeeter twijfelt aan de ‘gewone’ manier van doen. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen die als hulp in de huishouding werken. De eerste die haar verhaal aan Skeeter durft te vertellen is Aibileen. Ze heeft als hulp al zeventien blanke kinderen opgevoed, maar als haar eigen zoon Treelore verongelukt op zijn werk, kijken de blanke bazen de andere kant uit. Aibileen haalt ook haar vriendin Minny over om Skeeter in vertrouwen te nemen. Minny is al vaker ontslagen dan ze kan tellen, omdat ze haar werkgevers altijd van repliek dient. Het boek dat de drie vrouwen schrijven wordt een ontroerend relaas, met schokkende maar ook warme verhalen, met scherpte, humor en hoop. Hoop voor de zwarte gemeenschap, maar ook hoop voor Skeeter, Aibileen en Minny dat hun dromen niet zo onbereikbaar zijn als ze vreesden. 

FullSizeRender 2-1

De titel ‘Een keukenmeidenroman’ sprak mij in eerste instantie niet aan maar juist daarom las ik de achterkant. Heel vaak zijn boeken met de vreemdste titels de leukste of mooiste om te lezen. Zo dus ook met dit boek. Ik wilde deze lezen! Vanaf de eerste pagina was ik in de ban van dit boek. Wat is het prachtig geschreven. Ik kon niet meer stoppen. Stockett schrijft vlot en niet te gedetailleerd waardoor je maar door wil lezen. Nergens is het wollig. De schrijfster neemt je mee terug naar de jaren 60. De jaren waarin de rassenhaat volop bezig is. (Ongelofelijk!) Ze schrijft het zo letterlijk, dat je werkelijk het gevoel hebt dat je erbij bent, hoe treurig dat soms ook is. Ik kreeg er meerdere malen koude rillingen van en een behoorlijk groot schaamte gevoel. De karakters zijn sterk en worden goed uitgediept. De emoties worden beschreven maar ook de humor die de vrouwen onderling met elkaar hebben. Zo ook de hoofdpersoon die een verschil wil maken door de verhalen te vertellen van deze sterke vrouwen die het bepaald niet makkelijk hadden. Dit boek leest als een trein. Als je zin hebt in een prachtig verhaal met diepgang dan moet je dit boek zeker lezen. Het is bepaald geen lichtzinnig romannetje. Je zult er nog vaak aan terug denken, althans… ik wel.    

♥ Mijn rating // 9,5

‘Een keukenmeidenroman’ is o.a. nieuw verkrijgbaar bij de betere boekhandel en bol.com. Voor tweedehands exemplaren kun je ook eens kijken op de pagina van de slegte.be of de boekenkraam.nl. De boeken zien er goed uit en worden verkocht tegen een fijne prijs!   ♥ Paperback // € 11,95 ♥ Ebook // € 2,99

Deze auteur schreef ook: nvt

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: