Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Het boek met de titel ‘You’re Not  You – Jij bent mij’ ontving ik enige tijd geleden van de uitgever. Er werd mij gevraagd of ik interesse had om dit boek te lezen. Nadat ik het persbericht had gelezen was ik direct om. Waarom? Omdat ik vind dat er zoveel mogelijk aandacht moet worden geschonken aan de ziekte ALS. Dit boek gaat namelijk over een vrouw die de neurologische ziekte ALS heeft.   

IMG_2648-1

Oorspronkelijke titel: You’re Not You| Uitgever: The House of Books | Categorie: roman | Aantal pagina’s: 351 | Jaar: november 2014 | ISBN: 9789044347456

‘You’r Not You – Jij bent mij’

Michelle Wildgen

De beroemde klassiek pianiste Kate krijgt op een dag te horen dat ze aan de ziekte als lijdt. Zij en haar man besluiten de rebelse studente Rebecca, een would-be rocksinger, in te huren om Kate te helpen. De taken van ‘Bec’ zijn vanaf het begin van een ontstellende fysieke intimiteit. Wanneer Kates eens zo gelukkige huwelijk strandt, is zij degene die haar troost.

Maar hoe eerlijk en openhartig de vrouwen ook met elkaar omgaan, de last van deze onverbiddelijk voortschrijdende terminale ziekte wordt met de dag zwaarder. Met een rauw gevoel voor humor nemen Kate en Bec één voor één alle hindernissen die ze tegenkomen.  

IMG_2649-2

Het boek ‘You’re not you’ verteld het verhaal van de jonge studente Rebecca die een vrouw gaat verzorgen die aan de ziekte ALS lijdt. Wanneer Rebecca de job aanneemt heeft ze geen idee waar ze aan begint en hoe heftig de baan werkelijk zal zijn. In het begin gaat het nog redelijk goed met Kate. Kate leert Rebecca koken en samen maken ze uitstapjes naar de markt. Rebecca raakt steeds meer gehecht aan Kate en vice versa. Wanneer de man van Kate haar verlaat neemt Rebecca nog meer zorg voor haar rekening. Ze trekt bij Kate in en verzorgt haar zoveel mogelijk met de hulp van een vriendin van Kate en een extra verzorgster. Helaas is duidelijk dat het met Kate niet meer beter gaat maar dat het alleen maar slechter wordt. Tot het onvermijdelijke moment komt waar Rebecca niet aan toe wilde geven. Kate overlijdt namelijk en Rebecca is erbij wanneer dat gebeurt. Kate wil namelijk absoluut niet gereanimeerd worden. Nu moet Kate zien om te gaan met het feit dat ze Kate heeft ‘laten’ overlijden (had ze toch op de noodknop moeten drukken ondanks de duidelijke wens van Kate?) En hoe ga je om met het verlies van een zeer dierbare vriendin?  

IMG_2651-3

Toen ik dit boek kreeg vroeg ik me af of je een roman kon schrijven over de ziekte ALS. De ziekte is namelijk bepaald geen roman. Alles behalve dat zelfs. Dat was ook de reden dat ik het boek een tijdje op mijn bureau heb laten liggen. Nu ik het gelezen heb, heb ik daar spijt van. Het is namelijk ook echt een heftig verhaal maar wel een mooie. Het ziekte beeld wordt beschreven en die is echt verschrikkelijk. Kate zie je aftakelen terwijl haar geest in orde is. Een gezonde geest in een ongezond lichaam. Verschrikkelijk. Deze vrouw is slim en heeft humor maar ze is een gevangene in haar eigen lichaam wat haar kwaad maakt, maar ze weet ook dat ze er niets aan kan doen. ‘Pech hebben’ noemt ze dat zelf. De vriendschap die beschreven wordt is prachtig. Ze zijn bevriend maar ook niet zo dat ze elkaar alles zullen vertellen. Ze hebben een wederzijds respect voor elkaar. De schrijfstijl van Michelle is zeer prettig. Ze neemt je vanaf de eerste pagina mee in het turbulente leven van deze twee dames. Wat dat betreft is het boek zeer geslaagd. Helaas werd ik door de achterkant van het boek wel een beetje op het verkeerde been gezet. Ik dacht dat Kate de hoofdpersoon zou zijn en dat we met name Kate zouden volgen hoe zij met haar ziekte zou om gaan. Dus vanaf het moment dat ze te horen krijgt dat ze de ziekte ALS heeft. Maar niets is minder waar. Ondanks dat Kate de ziekte heeft is de hoofdpersoon Rebecca. Je wordt meegenomen in de emoties van Rebecca. Hoe gaat zij om met iemand die ALS heeft? Hoe gaat zij om met het feit dat ze niet op de noodknop heeft gedrukt (wat Kate haar ook uitdrukkelijk heeft gezegd). Hoe gaat zij om met het overlijden van en het rouwen om Kate? Niet dat dit erg is maar de achterkant van het boek doet iets anders vermoeden. Kate is blijkbaar pianiste maar daar wordt met geen woord over gerept evenals dat Rebecca een would-be rocksinger zou willen zijn/worden/is. Huhhh??? Really? Nergens komt dat voor of wordt er ook maar enigszins op gezinspeeld. In het boek is Rebecca namelijk een studente die worstelt met haar studie. Kortom, ik begrijp daar geen hout van. Maar is dat echt belangrijk? Ja, toch wel een beetje maar is het minder mooi? Nope… absoluut niet. Het is een treurig maar mooi verhaal. Houdt de zakdoeken maar bij de hand. Ik besef opeens dat beide dames niet de hoofdrol spelen maar dat de verschrikkelijke ziekte ALS de hoofdrol heeft. 

♥ Mijn rating // 8,5

Dit boek heb ik ter recensie mogen ontvangen van Overamstel uitgevers (The House of Books). Dank jullie wel!

‘You’re Not You –  Jij bent mij’ is o.a. verkrijgbaar bij de betere boekhandel en bol.com. Maar kijk ook eens bij de slegte.nl of de boekenkraam.nl. De boeken zien er goed uit en zijn worden verkocht tegen een fijne prijs!  

♥ Paperback // € 15

♥ Ebook // € 4,99

Deze auteur schreef ook:

♥ Roman // Bread and Butter  (Engels)

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: