Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Met haar nieuwste boek ‘Niet te filmen’ slaat auteur Sophie Kinsella een geheel nieuwe weg in. Dit boek valt namelijk in de categorie ‘Young Adult’. Jawel, je leest het goed… Young Adult (YA)! Ben je ook benieuwd of ze meer YA moet schrijven of dat ze het toch bij ‘Chicklit’ moet houden? Lees dan verder.

IMG_3369-2

Oorspronkelijke titel: Finding Audrey | Uitgever: Moon | Categorie: Young Adult | Aantal pagina’s: 280

| Jaar: juli 2015  | ISBN: 9789044347371

‘Niet te filmen’  

Sophie Kinsella

Audrey durft haar huis niet meer te verlaten en houdt vanachter een zonnebril de buitenwereld op afstand. De angststoornis maakt haar dagelijks leven behoorlijk lastig. Op aanraden van de psycholoog, dokter Sarah, legt ze haar leven vast op camera, om zo haar zelfvertrouwen terug te krijgen.

In haar documentaire ‘Mijn serene, liefdevolle huisgenoten’ dreigt Audreys moeder de computer van Frank, Audreys gameverslaafde broer, uit het raam te gooien. De vader van Audrey herleeft zijn gloriejaren in zijn leren broek jammend in de garage. En Audreys vierjarige broertje Felix blijft alles met een ongelovige opgetogenheid benaderen: ‘Een vrachtwagen op straat! Ketchup! Een extra lang patatje!

Audrey’s herstel lijkt ver weg, tot Linus – een vriend van haar broer – opduikt in haar leven. Linus snapt haar. Met zijn glimlach als een sinaasappelpartje en zijn grappige briefjes verleidt hij Audrey om weer naar buiten te gaan. En opeens lijkt de buitenwereld weer een stuk minder angstaanjagend.  

IMG_3370-4

‘Niet te filmen’ is geschreven door auteur Sophie Kinsella. Dit boek valt in het genre ‘YA’. Een nieuw genre voor Sophia Kinsella! We kennen haar namelijk allemaal van een ander genre namelijk Chicklit en dan met name van haar populaire boekenreeks ‘Shopaholic’. Overigens schreef ze, voordat ze deze bekende reeks schreef, romans onder haar eigen naam ‘Madeleine Wickham’. In eerste instantie vroeg ik me af of dit een boek was voor mij. Het is tenslotte een YA en qua leeftijd pas ik daar al heel wat jaartjes niet meer in.

Maar om maar gelijk met de deur in huis te vallen… Ik vond het een geweldig boek! Allereerst omdat ik Kinsella sowieso al een geweldige schrijfster vind, ten tweede omdat ze met dit boek voor een compleet andere doelgroep schrijft (zeer gewaagd om van genre te wisselen) en ten derde omdat dit een boek is met een sociaal maatschappelijk actueel thema (althans zo ervaarde ik dat). Namelijk de angststoornis (ik heb er serieus iets van geleerd) en hoe ze daaraan is gekomen. Ze heeft dat verpakt in een leuke jeugdroman. Ik ben onder de indruk.

Ondanks het thema is het een heerlijk makkelijk en luchtig boek om te lezen. Ik persoonlijk heb een kijkje gekregen in het hoofd van een paar jonge mensen en hoe ze tegen de wereld aankijken. Wat zeer verhelderend is (als moeder) kan ik je zeggen  🙂 Het verhaal komt daardoor zeer realistisch over. De personages zijn allemaal erg leuk en Audrey rules! Wat een prachtige persoonlijkheid is dat. Maar ook haar oudere broer die volgens haar moeder computerverslaafd is maar een berenslimme vent blijkt te zijn. Natuurlijk nog haar kleine, lieve, aandoenlijke, vierjarige broertje, waar de wereld aan voorbij gaat. En dan zijn er natuurlijk nog haar lieve ouders die zo hun best doen met de opvoeding maar het soms ook even niet meer weten. Ja, de persoonlijkheden zijn top!  

De schrijfstijl van Kinsella is net als haar andere boeken geweldig. Ik was vanaf de eerste pagina geboeid en heb het achter elkaar uitgelezen. Ik vind het ongelofelijk knap dat ze zo kan switchen van genre. Het doet haar niets. Met grote bewondering heb ik dit boek gelezen. Hoe is het haar gelukt om vanuit een tiener te schrijven?

Kortom een geweldig boek dat je moet lezen. Leerzaam, grappig en leuk. Sophie Kinsella nailed it!!  

Dit boek heb ik ter recensie mogen ontvangen van Moon (Overamstel uitgevers). Dank jullie wel! 

Houd mijn blog in de gaten. Woensdag 5 augustus 2015 komt er een leuke win actie aan. Je kunt dit boek ‘Niet te filmen’ namelijk winnen!

 

♥ Mijn rating // 8,5

‘Niet te filmen’ is o.a. verkrijgbaar bij de betere boekhandel en bol.com.   

♥ Paperback // € 17,50

♥ Ebook // € 8,49

Deze auteur schreef o.a.:

♥ Chicklit // Shopaholic!

♥ Chicklit // Mag ik je nummer?

♥ Roman// Slapeloze nachten

♥ Roman// De vraagprijs

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: