Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Recensie: ‘Hoera!? Mijn kind gaat naar school’ – Manon Abbel & Brigiet Bluiminck

20 oktober 2015IMG_3676-1

Uitgever: Spectrum | Categorie: Psychologie | Aantal pagina’s: 203 | Jaar: juli 2013  | ISBN: 9789000323050

‘Hoera!? Mijn kind gaat naar school‘  

Manon Abbel en Brigiet Bluimink

Drie Als je kind voor het eerst naar school gaat, staat je leven op zijn kop. Niet zo heftig als vier jaar geleden toen je moeder werd, maar er veranderd veel. Je krijgt ineens te maken met schooltijden, lange vakanties en allerlei ongeschreven regels op het schoolplein. De luis doet zijn intrede, net als kinderfeestjes, vieze woorden en allerlei soorten vriendjes en ouders. En dan hebben we het nog niet eens over wat er door school van je wordt verwacht. 

IMG_3677-2

In Nederland gaan kinderen naar school wanneer ze vier jaar worden. In Belgie mogen ze al naar school wanneer ze 2,5 jaar zijn. Dat klinkt zielig maar dat is het niet. Ze hoeven dan echt nog niet te leren schrijven, rekenen en lezen. Het gaat er net zo aan toe als op een crèche… nou ja bijna dan (kosten!!). Want naast het feit dat ze niet tussen baby’s en de allerkleinsten zitten leren ze wel een paar dingen zoals in een kring zitten en netjes luisteren. Ook beginnen ze met verfkleuren mengen en het effect ervan, plakken, knippen, op uitstapjes gaan etc, etc. Allemaal nog erg onschuldig maar toch stiekem een beetje leerzaam. Mijn zoon ging altijd met veel plezier. Op het moment dat ze dan vier worden dan wordt het een stukje serieuzer en gaan ze naar de kleuterklas. Als je denkt dat dat al pittig is dan mag je je hart vasthouden wanneer ze naar de eerste klas gaan. Dat is het pas echt slikken. Mijn zoon (vier) zit nu in de eerste kleuterklas en mijn dochter is zes en is zit in de eerste klas van het basis onderwijs (groep drie in Nederland). Voor mij was het een enorme omschakeling maar voor mijn dochter nog meer. De schooltijden, niet meer spelen maar de hele dag in je bankje zitten. De uitstapjes (met de bus naar het zwembad elke 2 weken) en last but not least: HUISWERK!! Ja, mijn ukkie van 6 krijgt elke dag huiswerk mee (behalve op woensdag). Niet alleen moest zij slikken maar ik ook. Best pittig na een hele dag leren en dan thuis niet direct mogen spelen maar wederom leren! Maar ze doet het elke dag trouw en niet eens met zoveel tegenzin (en ik ben super trots). Afijn veel veranderingen voor iedereen. Ik verwacht er nog bij te vermelden dat ze helemaal stuk zijn wanneer ze thuis komen. Echt doodop. 

En wat is er dan fijner dan een boek te lezen wat lekker herkenbaar is en waar veel tips in staan. Vandaar dat ik zo blij was met dit boek. De auteurs van dit boek kende ik al van hun eerdere werk ‘Heavy Shit’ waar ik van genoten heb en die ik zeer regelmatig pakte niet zo zeer voor de tips maar met name voor het gevoel dat je er niet ‘alleen’ voor staat. Dit boek heeft een beetje hetzelfde effect. Het is een geweldig naslagwerk niet alles werkt hetzelfde als in Nederland maar de meeste dingen wel. Alles wat maar met de lagere school te maken heeft wordt besproken. Van de juiste school vinden, het halen en brengen, lunchtrommels, de juffen, de ouderraad, 12.000 dingen waar je je als moeder voor op kan geven op school (chauffeur, versierder, oversteekmama en laten we luizenmoeder vooral niet vergeten), verjaardagsfeestjes tot de ouders op het schoolplein. Hoe pas je alles in elkaar en hoe ga je het aanpakken? Je kunt het allemaal vinden in dit boek wederom met een grap en een grol. De tips zijn praktisch en de herkenning is weer groot. Wederom is het weer met zeer veel humor geschreven. Lekker licht en luchtig ondanks dat het wel serieuze shit is. Je staat er niet alleen voor. Elke ouder krijgt hiermee te maken wanneer je kind naar de lagere school gaat. Kortom wederom een geweldig boek met de juiste dosis humor, lekker veel tips en informatie en zeer, zeer grappig cartoons van Barbara Stok. En natuurlijk niet te vergeten de zeer handige bronnenlijst aan het einde. Kortom: zit je met je handen in het haar? Schaf het aan.   

♥ 

♥ Mijn rating // ⭐️⭐️⭐️⭐️

‘Hoer!? Mijn kind gaat naar school’ is o.a. verkrijgbaar bij de betere boekhandel en bol.com.   

♥ Paperback // € 14,99

♥ Ebook // € 11,99

Deze auteurs schreven o.a.:

♥ Psychologie // Heavy Shit!

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: