Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Recensie: ‘Lieveling’ – Kim van Kooten

18 december 2015


FullSizeRender 2-2

Uitgever: Lebowski | Categorie: Roman | Aantal pagina’s: 236 | Jaar: november 2015  | ISBN: 9789048830244

‘Lieveling‘  

Kim van Kooten

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man – die door Puck ‘ome Meneer’ wordt genoemd – ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.
Het is hun geheim.
Maar soms worden geheimen te groot om 
te bewaren en willen ze gevonden worden.

In Lieveling – gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt – geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen – een prestatie van formaat.

Na het lezen van Lieveling wil je Puck nooit meer alleen laten.


FullSizeRender-2

Zelden heb ik een boek in één ruk uitgelezen. In drie uurtjes was het voor elkaar. Ik had het uit, dat wel, maar het verhaal bleef maar zweven in mijn hoofd. Wat een verhaal! In eerste instantie was ik wat huiverig. Een boek over kindermisbruik… mmm… niet bepaald een boek wat je even leest ter ontspanning. Ik zette mij er overheen en las het in één keer uit.

Het verhaal is heftig en heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Met name het slachtoffer Puck liet mij niet onberoerd. Ook de volwassen mensen lieten me huiveren (over ‘ome meneer’ gaan we het niet eens hebben). Naast het misbruik shockeerde ook de mensen die het beste met Puck voor zouden moeten hebben (moeder, oma, tante etc.) maar deze zijn alleen bezig met zichzelf. Triest, diep triest. Niemand bekommerd zich om Puck. Mijn hart deed pijn. Het boek heeft me niet laten lachen daarvoor vond ik het onderwerp te heftig maar het heeft me ook niet laten huilen daarvoor was de schrijfstijl te goed ondanks het onderwerp. Wel heeft het me doen nadenken…. en nog steeds. Zelfs na weken komt puck soms even bij mij langs… Arme Puck! Wat zou ik dit kleine meisje graag in mijn armen nemen en mij over haar willen ontfermen. Ik heb haar in mijn hart gesloten.

Kim van Kooten schrijft een boek over een heftig onderwerp maar door haar prettige schrijfstijl leest het makkelijk weg en wil je absoluut het verhaal uitlezen. Een aantal momenten wilde ik het even weg te leggen maar toch pakte ik het weer. Het was te aangrijpend. Ik moest weten of Puck uit deze hel zou ontsnappen en zo ja hoe. En daar wringt dan ook meteen voor mij de schoen. Het einde is bizar te noemen. Zeker omdat niet alles echt gebeurt schijnt te zijn (interview De wereld draait door met Kim van Kooten en Pauline Barendregt). Een echt vreemde einde. Heb ik het nou goed gelezen en goed geïnterpreteerd? Of probeert de auteur mij op het verkeerde been te zetten. Ik hoop dat het het laatste is maar ja, wat wel en niet waar is … dat weten alleen Kim en Pauline.    

Mocht je aanvullende informatie over het boek en de auteur willen dan kun je dat hier vinden:  http://lebowskipublishers.nl/lp/lieveling/.

 

Dit boek heb ik ter recensie mogen ontvangen van Lebowskipublishers. Dank jullie wel!

♥ Mijn rating // ⭐️⭐️⭐️⭐️

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de betere boekhandel en bol.com.   

♥ Paperback // € 19,99

♥ Ebook // € 9,99

Deze auteur schreef o.a.:

♥ Kinderboek // Pom Ti Dom viert Sinterklaas

♥ Kookboek // Het alles is familie kookboek

 

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: