Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Recensie ‘Ma’ – Hugo Borst

14 juni 2018Uitgever: Lebowski | Categorie: Non-Fictie | Aantal pagina’s: 208 | Jaar: september 2017  | ISBN: 9789048840380

♥ Samenvatting // Hartverscheurend boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder, liefdevol en met veel gevoel geschreven. Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon. Ma zit hier nu drie weken en elke dag is het raak. Liever zou ik eventjes niet meer gaan. ‘Het is hier verschrikkelijk,’ zegt ze. Dan zwijgt ze. Ostentatief. Ik leg mijn hand op haar knie. Ze wijst naar de bovenkant van haar hoofd en zegt: ‘Je kan beter mijn kop inslaan.’ ‘Dan kom ik in de gevangenis, ma.’ ‘Dat is waar,’ zegt ze en ze peinst en dat doe ik ook, peinzen. Peinzen over haar hunkering naar een genadeklap.

♥ Mijn mening// 

  • Schrijfstijl: vlot, prettig, leest als een trein, beeldend, flashbacks, moeilijk weg te leggen, 
  • Verhaallijn: goed opgebouwde hoofdstukken, origineel, meeslepend, ontroerend, verrassend, realistisch, herkenbaar, schokkend, toegankelijk, indrukwekkend, leerzaam, informatief, aan het denken gezet, 
  • Personages: diverse lieve fantastische karakters, sympathiek, goed in te leven, vriendelijk, 
  • Algemeen: Wat een prachtig boek om te lezen ondanks het schrijnende onderwerp ‘Alzheimer’. Vanaf de eerste pagina greep het me en liet het niet meer los. Het heeft een enorme indruk achter gelaten. Ik heb nu een beeld van wat het doet met de patiënt maar ook met de familie. Al slaat iedereen zich er kranig doorheen. Ondanks de treurnis schrijft Hugo prettig en is het niet alleen kommer en kwel. De hoofdstukjes zijn kort. Geen woord teveel geschreven. Zeer leerzaam voor mensen die hiermee te maken, zowel de patiënt als de familie. Pittig. Respect. 

♥ Mijn rating // ⭐⭐⭐⭐⭐

♥ Prijs// Paperback € 12,50 & Ebook € 8,99

♥ Deze auteur schreef o.a.// Kappen, Oh Louis, Coen Moulijn, Alle ballen op Heintje, Over vaders en zonen, Ach moedertje

Liefs,

Daantje

Een gedachte over “Recensie ‘Ma’ – Hugo Borst

  1. Jantine schreef:

    Ik wil dit boek zeker ook nog een keer lezen. Mijn oma is de afgelopen maanden ineens heel snel dement geworden, en ik begreep al van mijn ouders dat wat van Hugo Borst op televisie uitgezonden werd erg herkenbaar was …

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: