Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Recensie: Ach, moedertje – Hugo Borst

21 juni 2018
Uitgever: Lebowski | Categorie: Non-Fictie | Aantal pagina’s: 248 | Jaar: mei 2017  | ISBN: 9789048838387

♥ Samenvatting // Het vervolg op bestseller Ma. De moeder van Hugo Borst lijdt sinds enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer en woont inmiddels op een gesloten afdeling in het Verpleeghuis. In Ach, moedertje volgen we haar dagelijkse leven – en dat van haar acht medebewoners.

Van heel dichtbij schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier in de bonte woongroep, want gelachen wordt er heus. Maar er is ook ergernis. Hugo maakt zich kwaad over de gigantische werkdruk van de verzorgenden in het Verpleeghuis, en de arrogantie van de zorgbestuurders. Trouw gaat hij bij ma op bezoek, en zittend aan haar zijde vraagt hij zich af wat er van haar leven nog over is.

Ach, moedertje is een intiem, geestig en spannend verslag uit het Verpleeghuis. Het is het vervolg op de bestseller Ma (meer dan 100.000 verkochte exemplaren) en gebaseerd op de gelijknamige wekelijkse kroniek in het AD.

♥ Mijn mening// 

  • Schrijfstijl: vlot, prettig, leest als een trein, beeldend, flashbacks, moeilijk weg te leggen, 
  • Verhaallijn: goed opgebouwde hoofdstukken, origineel, meeslepend, ontroerend, verrassend, realistisch, herkenbaar, schokkend, toegankelijk, indrukwekkend, leerzaam, informatief, aan het denken gezet, 
  • Personages: diverse lieve fantastische karakters, sympathiek, goed in te leven, vriendelijk, 
  • Algemeen: Het vervolg op het boek Ma. Het verhaal gaat verder waar het eerste boek is geëindigd. We leven mee met de dagelijkse beslommeringen van de familie Borst maar dit keer krijgen we ook een kijkje in de keuken van het verpleeghuis waar moeder Borst woont. De kraan met geld wordt dichtgeschroefd en er is steeds minder geld zodat er bezuinigd moet worden op de verzorgende en verpleegkundigen. Te weinig personeel dat voor de liefde van hun vak/patienten vaak overwerkt en op hun vrij dagen komen checken. Schrijnend. Ondanks dat vond ik dit boek wederom verhelderend vanwege het reilen en zeilen in een verpleeghuis. Wederom respect, voor de moeder Borst, familie Borst, vrienden en kennissen, verpleegkundigen en verzorgende en iedereen die daarmee te maken heeft. Korte en bondige hoofdstukken zorgden ervoor dat ook dit boek in een avond uit was. Nu wachten op het laatste deel uit de trilogie. 

♥ Mijn rating // ⭐⭐⭐⭐⭐

♥ Prijs// Paperback € 17,50 & Ebook € 8,99

♥ Deze auteur schreef o.a.// Kappen, Oh Louis, Coen Moulijn, Alle ballen op Heintje, Over vaders en zonen, Ma,

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: