Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Recensie ‘Vrouwen met Autisme’ – Bronja Prazdny

11 juni 2019Uitgever: Aldo Manuzio | Categorie: psychologie | Aantal pagina’s: 224 | Jaar: mei 2015  | ISBN: 9789491583605

♥ Samenvatting // Tot enkele jaren geleden werd gedacht dat autisme typisch iets mannelijk was. Steeds duidelijker wordt dat autisme bij vrouwen en meisjes vrijwel net zo vaak voorkomt. Gemiddeld – tot hoogbegaafde vrouwen met autisme zijn echter beter in het camoufleren van hun ‘tekortkomingen’ en nemen meer moeite zich aan te passen aan wat sociaal wenselijk is, waardoor ze relatief onopgemerkt door het leven kunnen gaan. Zelfs voor behandelaars zijn ze niet altijd makkelijk te herkennen, met alle gevolgen van dien. Want hun autisme mag dan misschien minder zichtbaar zijn, de problemen die deze vrouwen ervaren doen niet onder voor die van mannen met autisme.

In dit boek komt een dertiental vrouwen met autisme en een normale- tot bovengemiddelde intelligentie aan het woord. Hoewel de meerderheid een ogenschijnlijk normaal leven leidt met bijvoorbeeld studie, werk, gezin en eigen huishouden, moeten deze vrouwen onder de oppervlakte veel moeite doen zich staande te houden in een wereld boordevol prikkels. Dit boek laat zien hoe vrouwen met autisme hun plaats vinden in onze maatschappij. Een openhartig boek over een kwestie waar nog te weinig van bekend is.

♥ Mijn mening// 

  • Schrijfstijl: vlot en prettig, 
  • Verhaallijn: realistisch, herkenbaar, toegankelijk, leerzaam, informatief,  
  • Algemeen: Dit boek wilde ik lezen omdat ik het het vermoedde heb dat ik zelf een stoornis in het autismespectrum heb. In dit boek komen dertien vrouwen aan het woord die ieder hun eigen verhaal vertellen waardoor je een goed beeld krijgt van hoe zij ermee omgaan en de mensen in hun omgeving. Ieder heeft eigen ervaringen en ondanks de vele overeenkomsten zijn er ook veel verschillen. Het is voor mij dan ook een boek vol herkenningen. Fijn om te weten dat ik niet gek ben, maar mijn hersenen net iets anders ‘geschakeld’ zijn. En nee niet alles is van mij op toepassing. Een heel prettig geschreven boek wat je achter elkaar uitleest. Dit boek is voor iedereen die meer te weten wil komen over vrouwen met autisme. Voor mensen die iemand in hun omgeving hebben of vrouwen die een vermoede hebben dat ze misschien zelf autisme hebben.   

♥ Mijn rating // ⭐⭐⭐☆☆

♥ Prijs// Paperback € 19,99 & Ebook n.v.t.

 

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: