Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Recensie ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ – Bianca Toeps

25 juni 2019


Uitgever: Blossom Books Bold | Categorie: psychologie | Aantal pagina’s: 224 | Jaar: april 2018  | ISBN: 9789463491082

♥ Samenvatting // Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt.
Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’

 

♥ Mijn mening// 

  • Schrijfstijl: vlot, prettig, moeilijk weg te leggen 
  • Verhaallijn: realistisch, herkenbaar, toegankelijk, leerzaam, informatief  
  • Algemeen: Er zijn vele boeken geschreven over het autismespectrum maar dan wel met de man in de hoofdrol. Dit is een boek over vrouwen met autisme. Bianca Toeps, de auteur, heeft zelf autisme en weet als geen ander te beschrijven wat dat precies voor haar betekend. Ze heeft een heel prettige schrijfstijl waardoor dit onderwerp laag drempel wordt gehouden. Aan de hand van DSM-5 (het officiële handboek voor classificatie van psychische stoornissen) legt ze uit wat het precies inhoudt (soms had ik wat moeite om deze informatie te begrijpen maar ik was misschien te gehaast om het op me in te laten werken omdat ik zo enorm op zoek was naar herkenning. En die heb ik gekregen. Ook hier niet weer alles maar wel heel veel. Ondanks het serieuze onderwerp wist ze me ook aan het lachen te maken en werd het opeens een stuk minder beladen. Dit is een zeer goed boek voor hulpverleners, partners of vrienden van iemand die autisme heeft. Kortom ga het lezen want je zult je vriendin of partner veel beter begrijpen. 

♥ Mijn rating // ⭐⭐⭐⭐

♥ Prijs// Paperback € 19,99 

 

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: