Daantje loves to read

Book reviews and a little more

Recensie ‘Schilderslief’ – Simone van der Vlugt

9 juli 2020Uitgever: Ambo Anthos | Categorie: Historische Roman | Aantal pagina’s: 320 | Jaar: augustus 2019  | ISBN: 9789026352713

♥ Samenvatting // Een meeslepende roman over de verguisde minnares van Rembrandt van Rijn

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Simone van der Vlugt over Schilderslief: ‘Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesrelatie en conflict met Geertje Dircz nergens ter sprake komen. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een heel ander licht op Rembrandt werpt. Maar ik vind het vooral belangrijk dat er eerherstel voor Geertje komt.’

♥ Mijn mening// 

  • Schrijfstijl: vlot, prettig, leest als een trein, beeldend
  • Verhaallijn: goed opgebouwde hoofdstukken, origineel, romantisch, meeslepend, indrukwekkend, leerzaam, informatief, 
  • Algemeen: Geen thriller van Simone deze keer maar een heerlijk historisch boek. Dit kan ze als geen ander. Ik heb genoten van het meeslepende verhaal wat zich afspeelt in de 17e eeuw maar ook nog eens rond onze held Rembrandt en dan met name zijn over zijn minnares Geertje. Vanaf de eerste pagina werd ik het verhaal ingezogen en kon het maar met moeite wegleggen. Ik leefde enorm mee met Geertje en was ook werkelijk in het atelier en het huis. Geweldig goed geschreven. Zeker in die tijd hadden vrouwen het niet makkelijk en als ongetrouwde vrouw al helemaal niet. Door de super vlotte schrijfstijl en het interessante verhaal was het boek helaas zo uit. Een prachtig verhaal waar je ook nog wat van leert. Een paar zeer ontspannen uurtjes! Zalig

♥ Mijn rating // ⭐⭐⭐⭐⭐

♥ Prijs// Paperback € 15,99 & Ebook € 4,99

♥ Deze auteur schreef o.a.// Het schaduwspel, Jacoba dochter van Holland, Ginevra

 

Liefs,

Daantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: